Бившият лидер на Централноафриканската република Бозизе получи доживотна присъда за заговор, бунт

...
Бившият президент на Централноафриканската република в изгнание Франсоа Бозизе, който стана
Коментари Харесай

Бившият президент на Централноафриканската република в изгнание Франсоа Бозизе, който стана лидер на бунтовниците, е осъден задочно на принудителен труд до живот за заговор и бунт, съобщиха властите в петък.

76-годишният Бозизе, който беше в изгнание в Чад до март, когато се премести в Гвинея Бисау, оглавява съюз от бунтовнически групи, наречен Коалиция на патриотите за промяна (CPC), създаден през декември 2020 г.

Бившият президентът, който зае властта в ЦАР през 2003 г., но беше свален десетилетие по-късно, беше осъден в четвъртък, съгласно присъда, изпратена до AFP от министерството на правосъдието.

Двама от синовете на Бозизе и 20 други съобвиняеми, сред които бунтовнически лидери, също получиха същата присъда задочно.

Те също бяха осъдени за компрометиране на вътрешната сигурност на държавата и "убийства", съгласно присъдата на апелативен съд в столицата Банги.

Присъдата не даде подробности за съответния период от време или престъпленията.

Граждански конфликт разкъса ЦАР, една от най-бедните страни в света, от 2013 г., когато доминираните от мюсюлмани въоръжени групи свалиха Бозизе.

Бозизе създаде въоръжени милиции, известни като анти -Балакас, които бяха предимно християни, за да се опита да си върне властта.

Конфликтът загуби интензивност от 2018 г., но страната все още страда от пристъпи на насилие и остава дълбоко бедна.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР